2 december 2007

Eerlijk & open

Dit weekend heb ik iets geleerd. Altijd fijn op een onverwacht moment met je neus op feiten gedrukt te worden, terwijl je eigenlijk dacht dat je aan het plezier maken bent.

De werkelijke betekenis van eerlijkheid en openheid zullen velen niet kennen. Pas als je deze twee begrippen écht wilt integreren in je leven, lijken ze hun ware aard te tonen. Dan kom je achter het mooie van eerlijk en open te zijn. Het betekent ineens woorden zeggen die anderen kunnen kwetsen. Dingen doen waar je doodsbang voor bent. Risico’s nemen. Denken: “Nu raak ik iemand kwijt.” Kwestie van vastgeroeste waarden in mijn hoofd. Allemaal aanwezig.

Het is iets dat ik wil leren. Zeggen wat ik denk. Niet te denken: “Hm, dat is raar.” “Hey, wat zou hij daarmee bedoelen?” “Goh, dat vind ik niet.”, maar uitspreken wat er van binnen afspeelt. Dat is iets dat ik vaak vergeet. Niet bewust. Niet doordacht. Enkel vergeet ik emoties uit te spreken. En dat mag niet. Al vergeet je alles ter wereld, vergeet nooit je emoties. Want zij zijn de band tussen jou en anderen. Zij zijn jouw connectie met de mensen waar je van houdt.

Vaak denk ik dat anderen wel weten wat ik voel. Dat kunnen ze wel merken. Dat lijkt me duidelijk. Dat weten ze wel. Maar wat als ze het niet weten? Wat als die illusie niet waar blijkt en ze een compleet verkeerd beeld hebben van wat jij voelt of wilt? Wat als jouw geliefden niet zo goed kunnen raden en gewoon denken dat er niks meer zit verder bij jou. Geen gevoelens. Oppervlakkig. Wat is dan de band tussen jou en die anderen waard? In dat geval leef je een leugen.

Jouw gevoel is alleen voelbaar door jou. Iemand anders weet niet wat er zich in jouw hoofd en hart afspeelt. Wat je voelt, is belangrijk. Spreek het uit en geef jezelf deze Kerst de cadeaus eerlijkheid en openheid. Niet duur, leuk voor jezelf én voor anderen.